
Så, vi sitter på Midway och väntar på vår flight ut från Chicago riktning Massachusetts och Amherst. Får säga att vår flytt ut från lägenheten igår gick ganska smidigt om än att det var bökigt med alla runturer till olika delar av stan för att lämna av möbler och hämta/lämna bilar. Just; bilar. Plural, eftersom vi inte kunde flytta vår madrass utan att riskera repa Herb och Elsas Lexus var vi tvugna att återigen låna Leah's mosters SUV i Hyde Park, i andra änden av staden. Men, vi blev klara om än en timme sena. Så vi plockade upp Herb och Elsa vid nio och körde till Chinatown och en av Herb's favoritrestauranger. Tyvärr hade de inte ank-nudel soppan som vi åkte dit för men kycklingsoppan vi beställde var minst lika god (åtminstonde enligt Herb). Efteråt släppte Leah av mig vid korsningen Michigan Av./Ohio St. och jag tog mig till en kompis som bor där, Patrik, en svensk kille som jag faktiskt träffat genom gemensamma vänner i Uppsala och som jag inte visste befann sig i Chicago förrän ca 3 veckor sedan. Jag ville hinna se honom igen innan vi lämnade staden så vi satt i hans penthouselägenhet och svingade ett par bägare och pratade om jobb, jämförde upplevelser i USA och hade trevligt.
I morse steg vi så upp vid åtta efter att igår ha upptäckt att vi landar i Massachusetts vid 14.00 - det var altså inte avgångstiden från Chicago som vi först trodde. Frukosten gick i ett huj, likaså att säga farväl och att packa in oss i taxin som Leah's morföräldrar bjöd oss på. Så nu sitter vi altså här på flygplatsen igen - i väldigt god tid - och pustar ut efter att ha tagit oss igenom säkerhetskontrollen ännu en gång (och får jag säga, antagligen inte för sista gången heller).
I Amherst väntar Leah's föräldrar på oss, hämtar oss från flygplatsen och Leah mer eller mindre sätter igång direkt med att förbereda sin fotoutställning som öppnar den 3e Nov. Våra vidare planer är att mellan den 5e och den 8e åka till Montreal för en Förintelsekonferens där både Leah och hennes mamma Debbie kommer att tala, jag ser fram emot att träffa Alex - en kompis från universitetet i Uppsala - och att gå på Au Noir: en restaurang man äter i komplett mörker.......... Jajamensan, restaurangen ahr en spinn på hur det är att vara blind och har mörklagt hela restaurangen, har blinda servitörer och låter en äta i mörkret. Så vi får väl se hur många fläckar man har på skjortan när man kommer ut! Fast jag har hört att man blir tilldelad en haklapp....en sån har jag inte haft på mig på ett tag. Fast toaletterna ska tydligen vara upplysta. =D
Jag har verkligen trivts i Chicago. Jag har träffat så många otroligt intressanta personer, haft knytkalas (potlucks) med en massa människor och skaffat vänner som jag aldrig hade trott skulle hända under den korta tiden jag varit här.
Oops, nu ropar de in till att gå ombord. Skriver mer sen!
--------------------------------------------------
Så, nu är det fredag morgon, klockan är 10.47 och jag sitter vi Debbie och Jeff's middagsbord och skriver. Här ute finns inget bra internet så jag skriver för att senare kunna skicka detta när vi är inne i stan. Vi får se när det händer, men förhoppningsvis händer det snart!
Morgonen har bjudit på ett par överrraskningar! I morse fick Leah reda på att en av hennes arbetskamrater i Kambodja har planer för att visa dokumentären de gjorde där nere på en tour runt om i Europa, Leah blev eld och lågor och vill nu åka till Tyskland i December för att vara med på denna touren. I Kambodja arbetade hon med ett filmteam som gjorde en dokumentär med invånarna i en liten by i provinsen Takeo söder om Phnom Penh. Teamet hade innan Leah fick kontakt med dem arbetat med denna gruppen i ungefär nio månader; de åkte dit och pratade med de äldre i byn om krigsförbrytartribunalen som då hade startat i Kambodja. De äldre i byn ville åka dit och se rättegången med egna ögon - en resa som resulterade i att ett minnesmärke blev byggt i byn över deras släktingar som blev bortförda och dödade. Efteråt frågade teamet invånarna om det var npgot mer de ville göra. Resultatet av de diskussionerna blev att teamet kom tillbaks i Nov-Dec- förra året med filmkameror och en massa konstmaterial; kritor, papper, pennor, penslar och färger. Eftersom direkta diskussioner inte var något alternativ för dem pga. svårigheterna med att komma förbi de trauman som de ahde upplevt i samband med att deras familjemedlemmar hade ryckts ifrån dem så använde de konst för att bearbeta lite av de historierna de bar på. Arbetet var upplagt för att arbeta med de vuxna i byn som hade upplevt folkmordet under Röda Khmererna men intresset hos de yngre generationerna (som aldrig har fått någon sammanhängande historia berättad för dem och som står ensamma med en massa obesvarade frågor) var enormt. Hela byn tog plötsligt del av arbetet och de berättelserna som de äldre gav. Engångskameror delades ut till bymedlemmarna och ett par av byborna fick uppgiften att filma det som sades och gjordes.
Efter att ha kommit så långt att kunna börja berätta sina historier för filmkameran och besvara intervjufrågorna så fick de äldre frågan igen om de ville göra något mer. De fick svaret: nu vill vi filma det som hände. De ville altså återskapa sina berättelser, ha statister och aktörer att återge dessa berättelserna på film. Så det var vad de gjorde. De fick de (ofta yngre) byborna att spela de sj'lva, regisserade sina berättelser och gav instruktioner om hur det skulle gå till - och eftersom de aldrig hade flyttat från byn eller sina hus så utspelade sig händelserna när en kvinnas man och barn togs ifrån henne 30 år sedan på precis samma plats som det hände då. En kvinna ville plötsligt inte spela in sin berättelse längre en timme innan de hade planerat börja filmandet. Det var helt hennes beslut sade de, men prata med oss, berätta varför. Hon sade: två soldater ur Röda Khmererna kom och tog min man ifrån mig, en av dem var hans kusin (när de kunde använde de släktband för att ingjuta falskt hopp i de de förde bort) som flydde när de hade kommit ut ur byn - han hade nu avlidit av ålder - men den andra mannen - sade hon - han bor där (och pekar på huset bredvid).
Buddhismen spelae enorm roll i Kambodja. Återfödelse till ett liv efter detta och i vilket sorts liv du hamnar i då bestäms av dina handlingar i ditt föregående liv (ung.karma) så folket i Kambodja tror inte på att utsöka hämnd, trots de fasansfulla händelserna under 70-talet, för om du hämnas så kommer du få ta konsekvenserna av det i ditt nästa liv och ha ännu fler återfödelser innan du når upplysningen (nirvana) som Buddha. Av den anledningen och pga. att logiken hos folket har varit att eftersom alla har upplevt folkmordet på ett eller annat sätt så behöver de inte prata om det. Det är till och med ansett att man inte bör prata om sina upplevelser - dels för att slippa uppleva dem igen och dels för att inte föra vidare smärtan deras upplevelser har inneburit till sina barn och barnbarn. Ytterligare en dynamik som finns i Kambodja är att det anses väldigt ofint att visa känslor offentligt.
Kvinnan som fått sin man dödad av sin granne ville inte riskera att stöta sig med honom igen efter så många år och hans barnbarn och hennes barnbarn hade nu börjat leka med varann. För att inte störa den bräckliga "fred" som fanns där gick hon däremot på att filma sin historia på ett annat ställe än där det faktiskt utspelade sig.
Jag svävar iväg från det som hände i morse, men det innebär så enormt mycket mer än bara att det är en dokumentär som ska resa på tour i Europa. Leah's familj är judisk och hennes morföräldrar är f.d. Tysk-judiska flyktingar som lyckades ta sig till USA runt 1938 som 9- och 12-åringar, träffades i Chicago och vars dotter (Leah's mamma Debbie) och barnbarn (Leah) de senaste 10 åren har blivit mycket involverade i sin familjs historia. För hela deras familj är Leah's inblandning i dokumentärarbetet i Kambodja en förlängning av deras egna historia och nyheterna i morse var att denna dokumentär nu kommer visas under en konferens i Marburg, inte långt från hennes familjs ursprungsby - Roth. Behövs det sägas att Leah hemskt gärna vill vara med på denna tour?
För mig själv har resan hit till USA inneburit mycket mer än det jag planerade för. Jag ville åka hit för att ge mig och Leah en chans att spendera tid ihop, möta hennes familj givetvis, att leta efter jobböppningar och att skapa kontakter. Allt detta har hänt, men jag har fått så mycket mer av denna resan än så. Jag har fått så många intryck och insikter; inte minst om min och min familjs historia genom farfar Erich och hans upplevelser (min och Leah's allra första konversation var om våra familjers historia under och efter Kriget och deras gemensamma beröringspunkter) utan även om hur USA fungerar, rasproblemen här borta och hur vi faktiskt har dem på hemmaplan också (Sthlm, Malmö, Rosengård, raskravaller - behöver jag säga mer?), hur skyddat vi lever i Sverige (som priviligierade västerlänningar med ett ibland hämmande utmärkt välfärdsamhälle), och om skillnaderna mellan vårt och deras skolsystem och speciellt hur det fungerar att slussa och förbereda studenter genom skola och universitet ut i arbetslivet, en förståelse som jag inte haft för det svenska systemet. Finns det ens något? Tankar mottages tacksamt. =)
Jag har fått så många intryck av människor jag pratat med, fått så många tankar och åsikter om hur bäst gå tillväga för att få jobba med det jag vill jobba med, fått min föreställning om vad jag faktiskt vill jobba med kombinerat med vad som är praktiskt genomförbart och tillgängligt. Jag har öppnat för alternativa arbetsuppgifter och fått höra om nya efter att ha pratat med Jay Rothman PhD. och Brandon Sipes vid University of Cincinnati (och som leder ARIA group, ett konsultföretag inom medling), Mary Brydon-Miller, pforessor vid samma universitet och som leder en grupp som arbetar med ett för mig nytt koncept; Participatory Action Research. Jag har pratat med Paula Green, psykolog, grundare av Caruna Center och SIT i Vermont som utbildar folk i konflikthantering på ett väldigt praktiskt och erfarenhetsmässigt sätt - en person som verkligen lyckats kombinera hennes passion för politisk aktivism med sin utbildning som psykolog. Hon erhöll ett par månader sedan en utmärkelse som "Unsung Hero" (ung. ej uppmärksammad hjältinna) av Dalai Lama i Nepal... Jag har varit i Chicago och sökt ingångar till medling, jag har kontakter vid Svensk-Amerikanska museet som söker svensk-talande personer att utbilda folk i det svenska språket - något som jag eventuellt skulle kunna försörja mig på om jag väljer att söka volontärarbete här borta.
Att arbeta som volontär verkar, i den här ekonomin, vara det bästa sättet att bli involverad i något av de ämnen jag är intresserad av. Idén är då att vara där folk arbetar med de ämnen som jag är insatt i och kunnig om och att ha visat sin arbetskapacitet, kunskap och att finnas på plats när en position blir ledig (läs: när mer pengar blir beviljat till organisationen). Det är inte direkt lätt att i kombination med det jag vill arbeta med hitta något att försörja sig på just nu..
Fortsätter mina tankar imorn!
--------------------------------------------
Lördag 31
Nu har vi varit vid Umass (University of Massachusetts) och precis tagit oss ut från parkeringen på väg hem efter att ha satt upp Leah's utställning. Tre artister/fotografer, Leah inkluderad, har satt ihop en utställning med folkmord och konstens läkande förmåga efter trauma som tema.
Jag lämnar er denna gång med den lilla snutten information och hoppas alla mår bra, har kul och leker med sina barn/barnbarn/syster- o brorsbarn för när allt kommer kring är det faktiskt inte mycket tid kvar att arbeta på sin ställning i jultomtens loggbok....
Kramar och ses snart i Sverige igen! (landar i Sthlm 16/11)
-C-